Werkbarometer

Werkbarometer


Voor het 11de jaar op rij deden we een grootschalige trendstudie naar de verwachtingen, belevingen en attitudes van werknemers. Dit jaar ondervroegen we 1.350 Vlamingen over hoe zij staan tegenover talent en ondernemingszin op de werkvloer. Op 12 februari 2019 lanceerden we de eerste spraakmakende resultaten op de persconferentie. De belangrijkste resultaten leest u in het persbericht.


Maar … daarmee zitten we pas halverwege ons traject. Deze data verwerken we nu in het trendboek van de Werkbarometer 2019. Daarin presenteren we de resultaten op een sterk visuele manier, met meer diepgang, duiding door experts, interviews met ervaringsdeskundigen en toekomstscenario’s.


Hieronder ziet u een teaser van vorig jaar, met onderaan de bestelmodule voor het volledige boek. Benieuwd naar het nieuwe trendboek? Laat dan snel even uw e-mailadres achter, dan geven we u vrijblijvend een seintje als het klaar is.

Werkbarometer 2018 (vorige editie)

Diversiteit?
Natuurlijk!

Krachtlijnen van onze studie naar diversiteit en discriminatie op het werk

Diverse organisaties zijn ...

  • Besluitvaardiger
  • Economisch sterker
  • Klantgerichter
  • Creatiever
  • Evenwichtiger qua doorgroeimogelijkheden

Dit blijkt uit tal van wetenschappelijke studies, die o.a. verschenen in Journal of Personality and Social Psychology, Harvard Business Review, Value in diversity, Human Resource Management Journal, ‘Diversity at Work’-rapport.

Maar hoe zit het in België met diversiteit en discriminatie?

Dat onderzocht Trendhuis bij 4.635 Belgische werknemers

We beginnen met het goede nieuws …

Belgische werknemers verwelkomen diversiteit


93%

vindt dat iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, gezinssituatie of seksuele voorkeur aan de top van een organisatie moet kunnen staan


86%

werkt liefst in een divers team


85%

vindt dat iemand met een compleet andere identiteit de werkcultuur niet negatief beïnvloedt

Toch werd 13% het voorbije jaar gediscrimineerd

op basis van:

Leeftijd
7%
Gezondheidstoestand
5%
Gezinssituatie
4%
Gender
4%
Uiterlijke kenmerken
4%
Financiële situatie
3%
Origine
2%
Fysieke beperking
2%
Religie
1%
Seksuele voorkeur
1%

En er zijn nog uitwassen


34%

vindt dat iemand met opvallende piercings of tatoeages geen onthaalfunctie mag vervullen. 41% van Belgische managers denkt er hetzelfde over.


10%

beschouwt een (toekomstige) zwangerschap als een geldige reden om iemand niet aan te werven. Bij arbeiders is dit liefst 18%. En 9% van de managers gaat hier ook mee akkoord.


38%

zegt dat je met een hoofddoek niet voor een klas zou mogen staan. De meningen zijn echter verdeeld, zo ziet 56% hier geen probleem in.

Hoe kan je als werkgever die attitudes verbeteren en diversiteit stimuleren? We geven 5 tips.

1. Onderneem vruchtbaar

Een vruchtbare organisatie doet aan duurzaamheid. Daarmee verhoog je de betrokkenheid van medewerkers, trek je nieuwe medewerkers en klanten aan en versterk je je impact op andere stakeholders. Doe hierbij zeker ook een diversiteitstoets om te zien of je organisatie voldoende inzet op diversiteit.

2. Groei mee met de omgeving

Diversiteit aan mensen betekent diversiteit aan talenten. Geef leerkansen en stel je innovatief op. Denk aan een talentbeleid op maat van álle medewerkers (niet enkel de ‘high potentials’), talentstages, interne jobrotatie en jobcarving of -crafting.

3. Klimop naar een diverse top

Het leeuwendeel van de Belgen vindt dat iedereen aan de top van een organisatie kan staan. In realiteit heerst er echter nog veel ‘verticale segregatie’. Investeer daarom in een gunstig klimaat waar iedereen kan doorgroeien. Want zoals eerder gezegd presteren organisaties beter als ze diversiteit omarmen.

4. Laat je niet vergiftigen door stress

Een op de vijf Belgen was de voorbije vijf jaar afwezig omwille van overmatige stress. Vooral vrouwen (25%), werknemers met niet-Belgische roots (24%) en mensen met enkel een secundair diploma (23%) vallen hieraan ten prooi. Voorkomen is beter dan genezen. Ga dus uit van een feedforward cultuur i.p.v. een feedback cultuur. Maak werklast bespreekbaar en betrek medewerkers in het beslissingsproces.

5. Duurzaam leiderschap

Werknemers geven duidelijk aan dat een goede baas zorgt dat iedereen zijn talenten kan inzetten (87%) en dat die iedereen stimuleert om een toegewijde medewerker te zijn (64%). En zorgen voor diversiteit is een must, zegt 27%.

Wil je alles weten over deze studie?

Diversiteit? Natuurlijk!

Bestel ons trendboek (€ 24,95)

Bestel

Over dit onderzoek

  • Jaarlijkse studie sinds 2008
  • Desk- & brainresearch + bevraging bij 4.635 Belgen + 15 diepte-interviews
  • Representatief op vlak van leeftijd, geslacht en taal
  • Aandacht voor segmentatie op vlak van gender, leeftijd, statuut, scholingsgraad, gezinssituatie en origine